«ثبت وقایع ازدواج و طلاق الکترونیکی شده است، مهریه باید مالیت داشته و قابل وصول باشد، ثبت وقایع ازدواج و طلاق برای دفاتر سهمیه ای شده است، اکنون طلاق فراوان و ازدواج کم است و تعرفه های دفاتر کم است» گزیده صحبت های رییس کانون سردفتران ازدواج و طلاق است.
حجت الاسلام و المسلمین سیدابوالقاسم حسینی ابهری درباره ساز و کارهای دفاتر ازدواج و طلاق گفت: در گذشته دفاتر ازدواج و طلاق از هم جدا بودند یعنی یک دفترخانه ازدواج و یک دفترخانه طلاق داشتیم ولی پس از تصویب نظامنامه دفاتر ازدواج و طلاق، هر کسی که به عنوان سردفتر انتخاب شود، می تواند دفاتر ازدواج و طلاق را با هم داشته باشد.
وی گفت: اکنون دیگر دفاتر سنتی ازدواج و طلاق جمع شده است و ثبت وقایع ازدواج و طلاق الکترونیکی شده است. ما اسامی هر کسی که برای ازدواج و طلاق به دفاتر مراجعه می کند، را وارد سامانه می کنیم و در نهایت سند تک برگ برای او صادر می شود.
حسینی ابهری درباره مشکلات ثبت الکترونیکی ازدواج و طلاق گفت: ثبت الکترونیکی ازدواج و طلاق بسیار خوب است و از بروز بسیاری از تخلفات جلوگیری می کند. دفاتر سنتی ازدواج و طلاق تخلفات زیادی داشت ولی اکنون دیگر ثبت وقایع ازدواج و طلاق الکترونیکی شده و اثر انگشت افراد ثبت می شود و مشخص می شود که خود شخص آمده و سند تنظیم و نهایی می شود و بعد پرینت را می گیریم ودر نهایت سند صادر می شود.
وی درباره مهریههای غیرمتعارف گفت: مهریهها معیاری ندارد؛ یعنی اکنون طرفین هر چه توافق کنند، به عنوان مهریه نوشته می شود. از یک سکه تا هزار سکه یا به تعداد تاریخ تولد یا شماره شناسنامه اشخاص نوشته می شود؛ ولی الان با توجه به اینکه سکه گران تر شده و قیمتش بالا رفته است، مهریه ها حدود ۱۴ یا ۱۱۰ یا ۱۲۵ سکه است.
رییس کانون سردفتران ازدواج و طلاق درباره ویدئوهایی درفضای مجازی درباره مهریه هایی مانند هزاران شاخه گل یا اعضای بدن داماد گفت: مهریه باید مالیت داشته باشد؛ یعنی قابل وصول باشد. اینکه اعضای بدن داماد به عنوان مهریه لحاظ شود قابل وصول و شدنی نیست. مهریه حقوق ممتاز زن است و هر زمان که زوجه مطالبه کند زوج باید آنرا پرداخت کند.
حسینی ابهری درباره اینکه در برخی از استانها برای کاهش طلاق، طلاق را ثبت نمی کنند و به شهرهای دیگر واگذار می کنند؟ گفت: ثبت وقایع طلاق و ازدواج برای دفاتر سهمیهای شده است و تعداد خاص و سهمیه ای برای دفاتر در نظر گرفته می شود و اگر سهمیه دفترخانه ای پر شود، اشخاصی که به آن دفتر مراجعه می کنند باید به دفاتر دیگر هدایت شوند یعنی دفاتری که مراجعاتشان کم بوده و آمارشان به حد نصاب نرسیده است.
وی با بیان اینکه اکنون طلاق فراوان و ازدواج کم است، گفت: متاسفانه از هر ۵ ازدواج ۲ مورد منجر به طلاق می شود البته اخیرا طلاق هم کم شده است.
حسینی ابهری با اشاره به ثبت سه نوع طلاق، گفت: یک نوع طلاق، طلاقهایی هستند که زوج ترک زندگی کرده و به نقطه نامعلوم رفته و زوجه برای اینکه تکلیفش روشن شود، به دادگاه مراجعه می کند و درخواست طلاق می کند و به دفترخانه مراجعه کرده و بعد از انجام تشریفات، طلاق صادر می شود. طلاق دیگر، طلاق توافقی است و زن و شوهر حضور دارند و توافق می کنند و در قبال بخشیدن مهریه از سوی زوجه، زوج هم از او جدا می شود. نوع سوم طلاق ، صوری است و به خاطر اینکه فرزند از سربازی معاف شود زن و شوهر به صورت سوری از همدیگر طلاق می گیرند. در گذشته هر کس که به این صورت طلاق می گرفت اگر طلاق نامه اش را به نظام وظیفه می برد سریعا برگه معافیت را می گرفت ولی اکنون باید سه سال از صدور طلاق بگذرد و با توجه به الکترونیکی شدن ثبت وقایع ازدواج و طلاق، از این به بعد کسانی که طلاق نامه ای را به اداره نظام وظیفه ببرند، باید رونوشت مکانیزه هم بگیرند و اداره نظام وظیفه، اگر سندی شناسه یکتا نداشته باشد معافیت را صادر نمی کند.
وی درباره شاهدین تقلبی ازدواج و طلاق گفت: در حال حاضر به دلیل اینکه ثبت وقایع ازدواج و طلاق الکترونیکی شده و شهود از اشخاص و بستگان زوجین هستند و اثر انگشت آنها اخذ می شود و سیستمی شده است، شاهدین تقلبی نداریم. قبلا که دفاتر ازدواج و طلاق سنتی بود، شهود تقلبی داشتیم ولی اکنون با سیستمی شدن دیگر نداریم.
حسینی ابهری با بیان اینکه تهران و خراسان دارای بیشترین طلاق و یزد کمترین طلاق را دارد، گفت: آمار دقیق درباره ثبت وقایع ازدواج و طلاق را باید از ثبت احوال بگیرید و ما آماری در این زمینه نداریم.
وی درباره نحوه انتخاب رییس کانون ازدواج و طلاق گفت: طبق نظام نامه ای که تصویب شده و به امضای ریاست قوه قضاییه رسیده و ابلاغ شده است، انتخابات را برگزار می کنیم. ما هنوز منتظریم که سازمان ثبت در دفاتر ازدواج و طلاق انتخابات برگزار کند و اعضایی که مایل هستند در انتخابات شرکت و ثبت نام کنند تا مدارک آنها بررسی و مراحل قانونی نهایی شود.
حسینی ابهری با گلایه از درآمد کم دفاتر ازدواج و طلاق گفت: دفاتر اسناد، حقوق بازنشستگی و بیمه و مزایای دیگر دارند و حق خرید و فروش دفاتر را دارند ولی دفاتر ازدواج وطلاق تا زمانی که می توانند کار می کنند و زمانی که سردفتری فوت کرد یا از کار افتاده شد، سازمان ثبت دفاتر را می گیرد. من ۳۵ سال است که سردفتر هستم ولی هنوز بیمه ندارم و تعرفه هایمان بسیار اندک است. دفاتر ازدواج و طلاق مثل دفاتر اسناد نیست و هیچ گونه درآمدی ندارند. ما اکنون تعرفه هایمان کم است و هنوز سازمان ثبت برای ما هیچ کاری انجام نداده وناچارا متوسل به قوه قضاییه شدیم و از آقای اژه ای خواستیم که دستورات لازم را برای افزایش تعرفه ها بدهند.
وی در پایان گفت: فرضا تعرفه ثبت ازدواج ۸۵۰ هزار تومان است و ثبت واقعه طلاق یک میلیون و صدور اجراییه ۳۰۰ هزار تومان و… که بسیار کم است و امور دفترخانه ها با این هزینهها به سختی می گذرد و اکثر سردفتران به دلیل نداشتن درآمد استعفا دادند و یا در حال استعفا هستند. فکر می کنم که در آینده نه چندان دور، دفاتر ازدواج جمع شود و تحویل سازمان ثبت احوال شود و دفاتر ازدواج و طلاق در آینده نخواهیم داشت چرا که اکثر دفاتر ازدواج و طلاق از عدم ثبت ازدواج نالان هستند. طلاق وجود دارد ولی طلاق صرفا کفایت نمی کند و امور دفترخانه به سختی می چرخد. من شخصا کارمندی ندارم و اگر کارمند هم داشته باشم باید ماهانه ۱۰ میلیون به او حقوق بدهم و او را بیمه کنم؛ در صورتی که خودم امورم را به سختی انجام می دهم.