
محمدی بازرس کانون حامیان حقوق شهروندی استان البرز : کارگران ستون فقرات اقتصاد هر کشور هستند. آنها با تلاش و زحمت بیوقفه، چرخهای تولید، خدمات و صنعت را به حرکت درمیآورند. اما متأسفانه، در کشور ما همواره از حقوق و کرامت کارگران غفلت شده و آنها از حداقلهای زندگی و امنیت شغلی محروم بودهاند. اکنون که شما، سکان ریاستجمهوری را به دست گرفتهاید، این سؤال اساسی مطرح است:
آیا برای حفظ کرامت کارگران و خانوادههایشان برنامهای دارید؟
یکی از بزرگترین مشکلاتی که جامعه کارگری با آن مواجه است، نبود جایگاه در فرآیندهای تصمیمگیری کلان کشور است. با اینکه کارگران بزرگترین قشر زحمتکش جامعه هستند، اما نه در تعیین سیاستهای اقتصادی و نه در تنظیم قوانین کار و تأمین اجتماعی، صدایی از آنها شنیده نمیشود. سیاستگذاریهای کلان معمولاً بدون در نظر گرفتن مشکلات واقعی کارگران انجام میشود و همین امر باعث شده که معیشت آنها روزبهروز سختتر شود. آیا وقت آن نرسیده که دولت به کارگران به چشم شرکای واقعی اقتصادی نگاه کند، نه صرفاً نیروی کار؟
به نقل از حسن لطفی، نماینده کمیسیون اجتماعی مجلس
“تا زمانی که نمایندگان کارگران در کانالهای تصمیمگیری نباشند، لوایح بودجه هر سال میآید و میرود و این قشر زحمتکش است که باید طعم فقر را بیش از پیش بچشد. ضمناً سازمان تأمین اجتماعی متعلق به کارگران است، اما اجازه نمیدهند که خودشان در تصمیمات آن دخیل باشند. عدهای بهعنوان نمایندگان آنها گمارده شدهاند که بیشتر از منافع سازمان دفاع میکنند تا از حقوق کارگران.”
انتظارات کارگران از رییسجمهور
آقای رییسجمهور، شما در جایگاهی قرار دارید که وظیفه تان نه فقط ارائه شعارهای حمایتی از کارگران، بلکه انجام اقدامات عملی و ملموس برای بهبود وضعیت آنها است. برخی از این اقدامات عبارتند از:
الف-افزایش دستمزد متناسب با نرخ تورم و هزینههای واقعی زندگی، تا کارگران بتوانند حداقلهای معیشتی خود را تأمین کنند.
ب-تضمین امنیت شغلی از طریق اصلاح قوانین کار و جلوگیری از سوءاستفاده کارفرمایان از قراردادهای موقت و سفیدامضا.
پ-تقویت نظام تأمین اجتماعی و بیمههای کارگری برای پوشش بهتر خدمات درمانی، بازنشستگی و مزایای بیکاری.
ت-ایجاد سازوکارهای مؤثر برای حضور نمایندگان واقعی کارگران در تصمیمگیریهای اقتصادی و اجتماعی، نه افرادی که وابسته به دولت و کارفرمایان هستند.
ث-اجرای سیاستهای نظارتی سختگیرانهتر بر کارفرمایان برای جلوگیری از نقض حقوق کارگران و سوءاستفاده از نیروی کار.
ضرورت اصلاح برنامه هفتم توسعه
پیشنهاد میشود برخی مواد برنامه هفتم توسعه که حقوق قشر زحمتکش را نادیده گرفته، با کمک کارشناسان و نمایندگان واقعی شرکای اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته و اصلاحاتی که رضایت این قشر را تأمین میکند، انجام شود. همچنین، با توجه به اینکه دولت خود یکی از بزرگترین کارفرمایان محسوب میشود، نباید به خود اجازه دهد برای حفظ منافع با تصمیمات عجولانه و بدون کارشناسی، حقوق این قشر زحمتکش را نادیده بگیرند
رییسجمهور در کنار کارگران یا در برابر آنها؟
آقای دکتر پزشکیان، اکنون زمان آن است که نشان دهید در کنار کارگران ایستادهاید، نه در برابر آنها. اگر دولت کرامت و حقوق کارگران را نادیده بگیرد، شکاف میان جامعه کارگری و حاکمیت بیشتر خواهد شد. کارگران چیزی فراتر از یک زندگی شرافتمندانه و امنیت شغلی نمیخواهند، و این وظیفه شماست که برای تحقق این مطالبات، اقدامات عملی انجام دهید.
آیا دولت شما این مسئولیت را به دوش خواهد کشید؟ یا همچنان باید کارگران برای حقوق اولیه خود در انتظار بمانند؟