
قربانی مدیر پسماند کرج: “آموزش ارزان ترین راه دستیابی به یک شهر سالم است”
✍️ #رضا_قاسمپور :در ادامه سلسله جلسات کانون حقوق شهروندی استان البرز؛ چهارشنبه دهم بهمن ۴۰۳ با هماهنگی سرکارخانم ختایی (مدیرعامل کانون حامیان حقوق شهروندی)در معیت تعدادی از اعضای کانون با مهندس قربانی مدیر پسماند کرج دیدار و به گفتگو مینشینیم. در این جلسه پس از طرح سوالات و ارائه نقطه نظرات همراهان، قربانی ناگفتههایش را با اعضای کانون در میان میگذارد. آنچه در ادامه میخوانیم ملهم از این نشست تخصصی و نقل به مضمون است.
🔷ضرورت بومی سازی طرح تفکیک زباله
ناهید رشتچی دکترای محیط زیست با تشریح چالشهای حوزه پسماند میافزاید: در هرم مدیریت پسماند مهمترین اصل تفکیک از مبدا است که در ایران به درستی انجام نمیشود. جمعآوری سطلهای زباله جلوی درب منازل طرح صحیحی بود اما گذاشتن سطلهای بزرگ اشتباه بوده و باعث شد شهروندان هر چیزی را کنار و درون سطلهای بزرگ بریزند. باید مخاطرات حوزه پسماند به شهروندان آموزش داده شود. با کاهش سرمایه اجتماعی، آموزش مواردی چون: تفکیک از مبدا و کاهش حجم زباله در اولویت است. یک باطری یکتن زباله را آلوده میکند و کمپوستی که تولید میشود به درد خاک نمی خورد. در فاز سه کمپوست، دما آنقدر بالاست که فلزات ذوب میشوند. بالای ۶۰ درصد از زباله در کشورهای جهان سوم زباله فساد پذیرند. سطح زندگی تاثیر بسیاری در این رابطه دارد. بستهبندیها باید به گونهای باشد که قابل بازیافت بوده و تفکیک زباله لاجرم بومیسازی و اقلیمی شود. در ادامه سایر همراهان نیز موارد زیر را یادآور میشوند.
رضا قاسمپور(بحث اَبَر بدهکاران به پسماند کرج) میرحسینیان(ضرورت فرهنگسازی با استفاده از صدا و سیما و…)آلصفر(استفاده از شیرابه و زباله خیس در پرورده کردن خاک) ناهید ختایی(موانع طرح تفکیک زباله از مبدا و بحث اتباع و…
🔷مدیریتپسماند دچار دور تسلسل است
در پایان مهندس قربانی ضمن استقبال از نشست با فعالان محیطزیست میافزاید:
شیوهنامه جمعآوری زباله دارای نقض است. ما باید موضوع زباله را پکیج ببینیم بیش از دو دهه تفکیک از مبدا زباله انجام میدهیم اما به نتیجه مطلوب نرسیدیم. سفیران سبز را در ۳۰ مدرسه آموزش تفکیک از مبدا دادیم رادیو و میزگرد میگذاریم و در صدا و سیما صحبت میکنیم. اما به نتیجه مطلوب نرسیدیم و مشکلات همچنان باقیست.
قربانی با اشاره به سخن رییس جمهور: “در تصمیم گیریها به جای عکس من در جلسات، عکس بچههای خودتان را نصب کنید” میافزاید: نگران محیط زیستم. زندگی ما محصول تصمیمات مدیریتی خودمانست. متاسفانه علیرغم اطلاع رسانیهای مکرر، هنوز هم زباله در چند نوبت تخلیه میشوند. به واسطه ریزش قراردادهای اجتماعی مردم علاقه چندانی برای همکاری نشان نمیدهند. مدیریتهای ما مبتنی بر سلایق بوده و عمدتا دچار دور تسلسلیم. از طرفی تمام فشارهای دولت عمدتا روی شهرداری هاست. امروز من ۱۶ میلیارد از بیمارستان ها بابت حمل زباله طلب دارم و البته نمیتوانم اخذ نمایم. طول مدیریتهای پسماند کوتاه بوده و پسماند در سیستم مدیریت شهری تهِ دنیاست. در بحث زباله راحتترین کار خاک کردن زباله است ولی مدیریت صحیح نیازمند یک پازل علمی است که فرهنگ سازی تفکیک زباله، راهاندازی واحد کمپوست و…بخشی از قطعات پازلند. مشکل اصلی زباله در کشور بالا بودن درصد فلزات سنگین است. لذا کود حاصل از زبالههای ما نامرغوب و آلوده کننده است. تلاش برای احصای کود مناسب با آلایندگی زیر ۱۰۰ از هدفگذاریهای ماست.
رئیس سازمان مدیریت پسماند بر اهمیت تشویق و ترغیب شهروندان به تفکیک پسماندهای خشک و تر و ضرورت نهادینه سازی فرهنگ بازیافت تأکید کرده و این رویکرد را گامی اساسی در راستای تبدیل زباله به سرمایه ملی تلقی میکند. همچنین کارخانه کمپوست کرج را راهکاری مؤثر برای حفظ محیط زیست و حمایت از کشاورزی پایدار شمرده میافزاید: نباید از نقش کلیدی کارخانه کمپوست کرج در تبدیل زبالههای آلی به کمپوست ارگانیک برای بهبود کیفیت خاک و حمایت از کشاورزی پایدار غفلت نمود و نهایتا اینکه آموزش ارزانترین راه دستیابی به یک شهر سالم است.
🔷حلقهدره گورستان زبالههای استان البرز
لازم به ذکر است که: مرکز دفن زبالهها، حلقهدره استان البرز به وسعت ۱۵۳ هکتار در نزدیکی فرودگاه بینالمللی پیام قرار دارد. این منطقه سالهاست به عنوان مرکز دفن زبالههای استان البرز از جمله کرج تعیین شده و روزانه بیش از یک هزار و ۲۰۰ تن زباله به این محل انتقال مییابد. روزانه حدود ۱۰ تن زباله بیمارستانی در کرج تولید میشود. ماهانه بیش از ۳۰۰ تن زباله و پسماند در حاشیه راههای اصلی این استان جمعآوری میشود.