
چالشهای سازمان نظام مهندسی:بینظمی، منفعتطلبی،انحراف و فاصله گرفتن از بدنه جامعه مهندسان⁉️
✍️رضاقاسمپور(سردبیر پایگاه خبری موجنو نیوز)جستارگشایی:
دهمین دوره انتخابات هیات مدیره سازمانهای نظام مهندسی ساختمان در ۳۱ استان بایستی در نیمه اول مهرماه سال جاری برگزار میگردید ولی هفتاد روز به تعویق افتاد و بصورت التکرونیکی برگزار خواهد شد. برای بررسی چالشهای سازمان نظام مهندسی نتوانستیم با مدیر عامل و هیات مدیره فعلی استان تهران ارتباط موثری بگیریم لذا با هماهنگی دکتر آزیتا رشتچی، دکتر جمیله جمالی و مهندس ردایی(از فعالین خوشنام و با سابقه در حوزه محیط زیست و آب کشور) در یکی از مجموعههای کارکشته فنی مهندسی پایتخت حاضر شده و چالشهای(فرصتها و تهدیدات)سازمان نظام مهندسی را با فعالین صنعت ساختمان تورق میکنیم.
استفاده بهینه از ظرفیتهای مهندسی و ضرورت اصلاحات بنیادین:
دکتر منصور سعیدی(دانش آموخته برق دانشگاه شریف با بیش از ۳۵ سال کار در سندیکای برق و با ۲۷۰ پروژه داخلی و خارجی و نویسنده دهها
کتاب تخصصی) تجربیاتی ارزنده در خصوص چالشهای سازمان نظام مهندسی ساختمان دارد. وی معتقد است که صنعت ساختمان از صنایع پیشران بوده و خدمات مهندسی ایران قابل صدور به سایر کشورهاست. سعیدی معتقد است که از سرمایه انسانی فنی مهندسی کشور استفاده بهینه نمیشود و بخشی از دلایل فرار نخبگان به این حوزه معطوف است. ما در سه حوزه آموزش، نگهداشت و تامین مهندسین که در انجام آنها مشکلاتی داریم که منجر به دلسردی و کناره گیری مهندسین مجرب و کاربلد از حضور در جایگاه برجسته ایشان در آبادانی سرزمین شده است. سازمان نظام مهندسی استان تهران با بیش از ۱۳۰ هزار مهندس، انگیزه کار در سه حوزه یاد شده را نداشته و عملا از ریل اصلی خود خارج شده است.
سعیدی میافزاید: تامین خدمات بیمه و درمانی و رفاهی اعضا با منابع مالی سپرده خود اعضا و در راستای بهبود و افزایش حضور مهندسی اعضا در روند سازندگی درست و بهینه جامعه از اولین اقدامات ضروری سازمان میباشد. مهندسان لازم است نامزدهایی را که تمام قد در راستای تامین منافع همگانی اعضا توانایی و آمادگی لازم را دارند برگزینند.

ساختار سازمان و لزوم شفافیت بیشتر:
مهندس مهرداد رفیعی(از فعالین صنعت ساختمان) نیز ضمن تشریح ساختار نظام مهندسی میافزاید: ۲۵ نفر در هفت گرایش عمران، برق، معماری، نقشهبرداری، شهرسازی، مکانیک و ترافیک توسط اعضای حقوقی و حقیقی
برای یک دوره سه ساله انتخاب میشوند و از دوره ششم حضور سیاسیون در هیات مدیره کمرنگ و حضور فعالین صنفی برجستهتر شده است و دوره نهم(هیات مدیره فعلی) متاثر از هژمونی اصولگرایی مرحوم رستم قاسمی وزیر وقت شکل گرفت.
رفیعی با تشریح عملکرد ادوار مختلف میافزاید: برای کاستن از حواشی انتخابات هیات مدیره نظام مهندسی، پایش شرکتهای صوری و ضعیف راه و شهرسازی قدم مثبتی است.
ضرورت شفافیت و روزآمد کردن جایگاه مهندسین:
آرش حافظیپور(کارشناس ارشد معماری و از کنشگران حقوقی در حوزه معماری و شهرسازی و فعال در صنعت ساختمان) نیز با اشاره به وجود ضعف در شایسته سالاری و بهرهوری و عدم تعهد در به پایان رساندن برنامهها در سازمان نظام مهندسی میافزاید: کلید حل چالشهای موجود و ایجاد تحول در جایگاه ضروری مهندسان و سازمان نظام مهندسی، در متن آمایش سرزمین نهفته است و نداشتن تعامل و حضور اصناف و مهندسی فعال در تولید و ساخت و ساز کشور با سازمان نظام مهندسی و مهندسان، از مهمترین عوامل به حاشیه رفتن نقش مهم سازمان نظام مهندسی در حفظ و ارتقای جایگاه حقیقی و حقوقی مهندسین کشور در آبادانی است. وی با اشاره به اهمیت خطیر حضور آمایش سرزمین در آبادانی کشور و جامعه در تعامل و تقابل صنعت و ساخت و ساز با محیط زیست، دفاع از حقوق صنفی اعضا، پیگیری و پایش مطالبات صنفی از مجاری قانونی، مشاوره تخصصی به دولتمردان، نظارت بر کار تصمیمگیران صنعت ساختمان و کسب حق رای در کمیسیونهای تصمیم گیرنده را از وظایف سازمان نظام مهندسی ساختمان و عامل اصلی جذب مشارکت مهندسین میداند.
نیاز به اتحاد و مشارکت فعال مهندسان:
حمیدرضا باغانی(کارشناس ارشد ترافیک و دانشآموخته عمران ونقشهبرداری) نیز با اشاره به اکثریت خاموش جامعه مهندسی میافزاید: متاسفانه همکاران حوزه ترافیک استقبالی از انتخابات سازمان نظام مهندسی نکرده و بیتفاوت هستند. آسیبهای هیات مدیره، رقابت فراکسیونهای درون گروهی است. لذا بهتر است به جای ورود افراد ایزوله،تیمهای کارشناسی و گروههای تخصصی و فراگیر پیشقدم شده و مشکلات فعلی را کمتر تجربه نمایند. باغبانی با اشاره به چهار گروه ساختمانی الف، ب، ج و د میافزاید: الزامات ترافیکی باید در ساختمانهای ده طبقه به بالا و متراژهای بیش از ۵۰۰۰ متر رعایت شده و تایید عارضه سنجی ترافیکی اخذ گردد.
آنچه که در مورد نامزدهای انتخابات دوستان مصاحبه شونده به آن اشاره و تاکید داشتند عبارت از: شمول؛ شایستگی های حرفهای، شفافیت،توانایی در کارِگروهی، اعتقاد و تمرکز بر شایستهسالاری، پایبندی به زمانبندی و کارآمدی، پاکدستی، قانونمداری و روزآمد بودن از ویژگیهای ضروری نامزدهایی است که باید توسط اعضا اگاهانه و مسئولانه با لحاظ سه حوزه پیشنهادی زیر انتخاب شوند.
ضرورتها:
تامین بیمه و خدمات درمانی درخور و شایسته.
ارایه خدمات آموزشی و رفاهی برای اعضا.
کاهش و حذف مراجعه حضوری و سرعت بخشی در انجام امور اداری مانند تمدید پروانه اشتغال
شفافیت در انجام امور و پرهیز و مقابله با منفعت طلبی و سوداگری.
تهدیدات:
توزیع غیر شفاف و ارجاع کار بین مهندسین و نقش رابطه در توزیع کار.
عدم رعایت مقررات ملی ساختمان (دو نقشهای بودن ساختمانها آفت فساد در نظارتند).
خلط مبحث نظارت و بازرسی.
رقابتهای ناسالم انتخاباتی به طمع بهره مندی از سفره گشوده.
فرصتها:
صدور بخشنامه منع پذیرش منافع متعارض در هیات مدیره.
تفکیک ناظر از بازرسی(تجمیع ایندو خلاف اخلاق و اصول حرفهایست).
کنترل و پاسخگو بودن در قبال نظارتهای ساختمانی.
رهبری در استفاده از تکنولوژیهای هوشمند در کاهش مصارف انرژی.
استفاده از تجربیات و آرای جامعه مهندسی در تصمیم گیریهای نظام فنی و اجرایی کشور