
بازدار مدیرکل جهادوکشاورزی البرز: “در البرز هجمه سنگینی برای تغییرکاربری داریم”
رضا_قاسمپور دوشنبه ۱۲ آذرماه ۴۰۳ مراسم گرامیداشت روز جهانی خاک در سالن آمفی تئاتر موسسه تحقیقات علوم دامی (جهاد کشاورزی استان البرز) با حضور مسئولین و علاقمندان مسائل محیط زیستی برگزار گردید.
در ابتدا حجبالاسلام قبادی نماینده ولی فقیه در جهاد کشاورزی ضمن تاکید بر ضرورت احیای آب و خاک و دفع مخاطرات موجود افزود:برای این مهم عزمی ملی و فرابخشی لازم بوده و خیلی از دستگاههایی که وظیفهمند هستند باید بطور جد پای کار باشند.
🔷هجمه سنگین برای تغییرکاربری
در ادامه دکتر بازدار مدیرکل جهاد و کشاورزی استان البرز ضمن تشکر از حضور میهمانان و ارائه گزارشی از دستگاه تحت مسئولیتش افزود:
باید برای حفاظت از خاک برنامهریزی و فرهنگسازی نمائیم.
اگر آب و رطوبتی نباشد تجدید پذیری خاک و امنیت غذایی با مشکل مواجه خواهد شد و نسلهای آتی ما را به خاطر فرسایش و نابودی خاک نخواهند بخشید.
بازدار با اشاره به تهدید کنندههای خاک افزود:آمایش سرزمینی،توجه به تناسب فعالیت با ظرفیت خاک و نیازهای منطقه، توسعه سیستمهای آبیاری مدرن و همچنین متوقف کردن تغییر کاربری زمینهای دیم و کشاورزی از راههای برون رفت از نابودی خاک است البته در البرز هجمه سنگینی برای تغییر کاربری داریم.
ما در البرز سالانه یک میلیارد و هفتصد نشاکاری داشته و استانهای دیگر را نیز ساپورت میکنیم.
🔷متولی امنیت غذایی هستیم
در ادامه دکتر سرافرازی معاون آب و خاک جهادکشاورزی کشور ضمن تشکر از برپایی جلسه افزود: طبق اسناد بالادستی ما متولی تولید و امنیت غذایی تا سطح ۸۵ درصد هستیم ولی در حال حاضر با کلی ناترازی در آب و خاک و انرژی مواجهیم. در تهران و البرز در بحث پسابهای شهری، فاضلاب و روانآبهای صنعتی مشکلات اساسی داریم.
سرافراز با اشاره به پیشرو بودن البرز در آبیاری قطرهای افزود:نرم فرسایش خاک در جهان ۴ میلیون تن در هکتار و در ایران ۱۶ میلیون تن است.
🔷ضرورت اصلاح حکمرانی آب و خاک
در ادامه دکتر شهبازی نویسنده و پژوهشگر حوزه آب و خاک پشت تریبون قرار گرفته و با اشاره به اهداف روزجهانی خاک افزود: به گمانم هدف اصلی این روز مهم اصلاح حکمرانی در حوزه احیا و نگهداشت خاک به عنوان منبع اصلی امنیت غذایی است.
ما در کشور بیش از ۳۰۰ آزمایشگاه دولتی و خصوصی خاک داریم. حکمرانی صحیح و مدیریت پایدار نیازمند دادههای با کیفیت و مانیتورینگ وضعیت خاک برای مدیریت حاصلخیزی آن است.
شهبازی با اشاره به پیوستگی تکامل دادهها در سطح جهان افزود:تحریمها و داروهای تقلبی باعث شده تا ما از سیر تحولات جهانی عقب بمانیم برای کیفیت بخشی خاک مشارکت جهانی لازم است.
🔷پارادایم شیفت البرز به کاشت نهال و نشا
در پایان دکتر نظری استاد دانشگاه تهران با اشاره به نقش تغییر اقلیم و تغییرکاربری افزود: فرسایش خاک امری طبیعی و تاریخی است.
فرسایش خاک در ایران تقریبا در نرم جهانی است ولی نرخ خاکسازی ما نازل و ناچیز بوده و ناترازی معناداری در فرسایش و توان خاکسازی داریم.
نظری با اشاره به افزایش شیب تغییرات اقلیمی افزود:
البرز با پارادایم شیفت به تولید نهال و نشا میتواند بزرگترین تولیدکننده نهال کشور باشد.
در پایان مراسم از مروجان محیط زیستی و خادمان خاک تجلیل به عمل آمد. سرکار خانم فرانه بهاور (موسس پویش ملی مردمی نه به ته سیگار) به عنوان تنها بانوی فعال عرصه محیط زیستی و خادم خاک مورد تجلیل قرار گرفت.