
تاریخچه هلدینگ تاپیکو
هلدینگ تاپیکو به بزرگی، خوشنامی، درخشش، پیشتازی و ارزشآفرینی فوقالعاده در صنعت کشور شهرت دارد.
شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) یکی از هلدینگهای معروف و خوشنام چند رشتهای صنعتی و بزرگترین هلدینگ زیرمجموعه شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی (شستا) است که پس از بیش از دو دهه فعالیت اقتصادی اکنون به عنوان یکی از مهمترین و سودآورترین شرکتها و دارای ۸ درصد از کل ظرفیت تولید محصولات اصلی پتروشیمی در ایران، در فهرست ۷ شرکت اول بازار سرمایه کشور و ۱۰ شرکت برتر خاورمیانه و آفریقا از نظر سبد فروش محصولات پتروشیمی قرار دارد.
ابر هلدینگ تاپیکو با ۱۷ هزار و ۷۶۸ نفر نیروی انسانی و به عنوان بزرگترین هلدینگ ایران از نظر تنوع و تعداد محصولات تولیدی پتروشیمی، دومین هلدینگ بزرگ در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی و متنوع ترین هلدینگ کشور در حوزه سرمایهگذاری، در ابتدا با نام «شرکت پالایش روغن آبادان» در ۴ دی سال ۱۳۸۱ تاسیس شد و در سال ۱۳۸۲ با برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده و تغییر اساسنامه، مرکز اصلی شرکت از آبادان به تهران منتقل و نام شرکت به«شرکت سرمایهگذاری شیمیایی و سلولزی تامین» تغییر کرد.
یکسال بعد و در سال ۱۳۸۳ با گستردهتر شدن فعالیت عملیاتی شرکت و حضور بیشتر در صنایع پتروشیمی بار دیگر با تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده، نام شرکت این بار به «شرکت سرمایهگذاری پتروشیمیایی و شیمیایی تأمین» تغییر کرد. در ادامه در سال ۱۳۹۰ شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) تصمیم به ساماندهی شرکتهای تابعه گرفت و در همین راستا، «هلدینگ نفت و گاز تامین» یکی دیگر از شرکتهای تابعه خود را در «شرکت سرمایهگذاری صنایع پتروشیمیایی و شیمیایی تامین» ادغام کرد که براساس آن، نام شرکت به «شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین» تغییر یافت.
در نهایت از ۱۷ اردیبهشت سال ۱۳۹۲ نام شرکت به عنوان چهارصد و هفتاد و پنجمین شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران درج شده به طوری که در حال حاضر این هلدینگ با شفافیت منحصر بهفرد و در اختیار داشتن ۹۰ شرکت مدیریتی و غیرمدیریتی و همچنین برخورداری از نمادهای ارزشمند پتروشیمی و صنایع مادر و توان مالی بالا برای سرمایهگذاری و مشارکت در طرحهای بزرگ صنعت کشور و توسعه پایدار در سودآوری، در دامنه متنوعی از صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع تایر و سلولزی با پروژههای متنوع در حال فعالیت است.
تحلیل بنیادی تاپیکو «شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین»
امروزه این شرکت پس از دو دهه فعالیت اقتصادی به یکی از مهمترین و سودآورترین شرکتها در فهرست ۱۰ شرکت اول بازار سرمایه ایران به حساب میآید. در نمودار زیر درصد فعالیت تاپیکو در صنایع مختلف نمایش داده شده است. همانطور که در تصویر زیر پیداست عمده سرمایهگذاریهای این شرکت در صنعت محصولات شیمیایی است.

در ادامه شرکتهای مدیریتی و غیرمدیریتی و محصولات وابسته زیرمجموعه در تحلیل تاپیکو آمده است.


سرمایه و ترکیب سهامداران تاپیکو
سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ ۱۰ میلیون ریال بوده است. اکنون سرمایه شرکت پس از چندین مرحله افزایش سرمایه، به مبلغ ۱۰۱٬۵۰۰٬۰۰۰ میلیون ریال از محل مطالبات و آورده نقدی رسیده است.
سهامداران بالای یک درصد شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) در تصویر زیر قابل مشاهده هستند. شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی بهعنوان سهامدار عمده این شرکت بیش از ۶۶ درصد سهام تاپیکو را در اختیار دارد. پس از آن شرکتهای سرمایهگذاری صبا تامین و صندوق بازنشستگی عشایر از سهامداران مهم در تحلیل بنیادی تاپیکو به شمار میآیند.

۸۳٫۷۵ درصد از سهام تاپیکو به صورت تلفیقی در اختیار سازمان تامین اجتماعی است. منظور از سهامدار تلفیقی، سهامداری است که به صورت غیرمستقیم و به واسطه زیرمجموعههایش سهامدار یک شرکت است. در محصول سهامداران سایت تحلیل بنیادی انیگما سهامداران تمامی شرکتهای سرمایهگذاری و تولیدی به صورت تلفیقی به همراه شرکت مادر قابل دسترس هستند.

سهم محصولات از سبد تاپیکو
همانگونه که گفته شد، حدود ۸۶ درصد از سبد سهامی تاپیکو در دو صنعت «شیمیایی» و «فرآوردههای نفتی» متمرکز است. در تصویر ذیل سهم محصولات مختلف از سبد وزنی تاپیکو آورده شده است. چیزی که این تصویر نشان میدهد این است که در صورت تحولات در صنایع زیر مجموعه، تغییر در قیمت هر محصول یا تغییرات عرضه و تقاضا که در قیمتها منعکس میشود، اثر آن براساس وزن این محصولات در تاپیکو نشان داده میشود:

محاسبه و تحلیل NAV تاپیکو
تاپیکو جزو سهامداران مهم بیش از ۵۸ شرکت فعال در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و سلولزی است. برای محاسبه NAV شرکتهای سرمایهگذاری لازم است که مازاد ارزش پرتفوی بورسی و غیربورسی محاسبه شود. ۵۲ درصد از پرتفوی تاپیکو صنایع بورسی و ۴۸ درصد به صنایع غیربورسی اختصاص دارد. در ذیل پرتفوی سهامی تاپیکو به تفکیک شرکتهای بورسی و غیربورسی بررسی شده است:
ارزش روز پرتفوی بورسی در تحلیل تاپیکو
تصویر زیر داراییهای بورسی شرکت نفت و گاز و پتروشیمی تامین را نشان میدهد. مجموع مازاد ارزش پرتفوی بورسی تاپیکو در تاریخ ۱۱ دی ماه ۱۴۰۳ مبلغ ۱۹۵ هزار و ۸۳۱ میلیارد تومان است.

ارزشگذاری پرتفوی غیربورسی در تحلیل بنیادی تاپیکو
پرتفوی غیربورسی تاپیکو ۴۹ درصد سهام نفت ستاره خلیج فارس را دارا است. نکته بسیار مهم این روزها آن است که براساس اطلاعیه تاپیکو (۸ دی ماه ۱۴۰۳) در سامانه کدال، براساس صورتهای مالی شرکت نفت ستاره خلیج فارس، سود خالص این شرکت در سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۳، مبلغ ۸.۷۶۹ میلیارد ریال است که با توجه به مالکیت ۴۹ درصدی تاپیکو در سهام شرکت نفت ستاره خلیج فارس، عملکرد مالی شرکت نفت ستاره خلیج فارس در سال مالی مذکور منجر به افزایش سود خالص تلفیقی تاپیکو مجموعاً به مبلغ ۴.۲۹۷ میلیارد ریال (۴۲ ریال برای هر سهم) برای دوره میانی منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ میشود.
در پرتفوی غیربورسی تاپیکو میتوان به شرکتهای دیگری همچون پتروشیمیهای باختر و مروارید اشاره کرد که مازاد ارزش بالایی دارند. در حال حاضر مجموع مازاد ارزش پرتفوی غیربورسی تاپیکو مبلغ ۱۶۳ هزار و ۹۷۳ میلیارد تومان است که جزئیات آن در تصویر زیر قابل مشاهده است.

تمامی نکات تحلیل ارزشگذاری پرتفوی غیربورسی تاپیکو و دیگر شرکتهای سرمایهگذاری در سایت انیگما قابل مشاهده هستند. در ادامه نمونهای از نکات تحلیل این شرکت آمده است. همچنین در مقاله پرتفوی غیربورسی شرکت های سرمایه گذاری نحوه ارزشگذاری این داراییها آموزش داده شده است.
سود هر سهم (EPS) تاپیکو
شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین با سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار، عمده سودآوری خود را از محل سود تقسیمی شرکتهای سرمایهپذیر و همچنین از محل سود ناشی از گردش سبد سهام تحت تملک خود تامین میکند. در این بخش به بررسی سود نقدی پرتفوی بورسی و غیربورسی در تحلیل بنیادی تاپیکو پرداخته شده است.
سود نقدی پرتفوی بورسی تاپیکو
تصویر زیر سود نقدی حاصل از برخی از شرکتهای پرتفوی بورسی تاپیکو را نشان میدهد. در حالت کلی و در مجموع تاپیکو در پایان سال مالی ۱۴۰۴ از محل زیرمجموعههای پرتفوی بورسی خود مبلغ ۱۷٬۸۷۶ میلیارد تومان سود شناسایی خواهد کرد.

سود نقدی پرتفوی غیربورسی تایپکو
در مجموع برآورد میشود، تاپیکو در پایان سال مالی ۱۴۰۴ از محل زیرمجموعههای پرتفوی غیربورسی خود مبلغ ۱۱٬۴۵۴ میلیارد تومان سود شناسایی کند. در ذیل بخشی از پیشبینی سود پرتفوی غیربورسی تاپیکو آورده شده است:

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی تاپیکو
درآمدهای عملیاتی تاپیکو در ۳ ماهه منتهی به ۳۱ مرداد ۱۴۰۳ با افت ۹۴ درصدی نسبت به دوره مالی مشابه سال مالی ۱۴۰۲ همراه بوده است. درآمدهای عملیاتی شرکت متشکل از درآمد سود سهام و سود فروش سرمایهگذاریها به مبلغ ۳۵.۱ میلیارد تومان بوده که با کسر هزینهها به زیان خالص ۴۰۶ میلیارد تومانی ختم شده است.
با توجه به تصویر زیر که نشاندهنده جزئیات صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی تاپیکو است، پیشبینی میشود شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین در پایان سال مالی منتهی به ۱۴۰۴/۰۲/۳۱ مبلغ ۲۸٬۰۶۹ میلیارد تومان سود خالص بسازد.

سود مجمع (DPS) تاپیکو
مجمع عمومی عادی سالیانه تاپیکو برای سال مالی منتهی به ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ در تاریخ ۱۴۰۳/۰۶/۰۸ برگزار شد. در این مجمع سود نقدی تاپیکو به ازای هر سهم ۲٬۰۰۰ ریال تصویب شد. این در حالی است که سود هر سهم این شرکت (EPS تاپیکو) در این دوره ۲٬۲۱۱ ریال بوده است.
طبق اطلاعیه زمانبندی پرداخت سود تاپیکو که در سامانه کدال منتشر شده، مطابق جدول زیر بوده است.
سهامداران | تاریخ پرداخت | نحوه پرداخت |
---|---|---|
سهامداران حقیقی، دارای حساب سجام | ۱۴۰۳/۰۷/۱۴ | از طریق شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز به شماره حساب معرفیشده در سامانه سجام |
سهامداران حقیقی، فاقد حساب سجام | ۱۴۰۳/۰۷/۱۴ | از طریق بانک پارسیان به صورت حضوری در سراسر کشور |
سهامداران حقوقی دارای حساب سجام | ۱۴۰۳/۰۷/۱۴ | از طریق شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز به شماره حساب معرفیشده در سامانه سجام |
سهامداران حقوقی فاقد حساب سجام | پس از اعلام شماره حساب و اطلاعات | از طریق واریز به حساب بانکی با ارسال مشخصات و مدارک مورد نیاز |
تحلیل بنیادی تاپیکو
بر اساس محاسبات انجام شده، در سال مالی ۱۴۰۴، مجموع خالص ارزش داراییهای این شرکت به ازای هر سهم (NAV) 37٬۴۵۴ ریال محاسبه شده است. نسبت قیمت روز در تاریخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱در سایت TSE تقسیم بر NAV شرکت (نسبت P/NAV)، ۵۴٫۴ درصد به دست آمده است. علاوه بر این، مطابق تصویر زیر EPS تحلیلی تاپیکو برای سال مالی ۱۴۰۴ مبلغ ۲٬۷۶۵ ریال برآورد شده است.

نمودار قیمتی تاپیکو
دانش آموزان نمودار زیر روند قیمتی تاپیکو را طی یک سال گذشته نشان میدهد. طبق این نمودار قیمت تاپیکو در تاریخ ۵ دی ماه ۱۴۰۳ به بیشترین مقدار خود طی این یک سال یعنی ۲۲٬۷۰۰ ریال با ارزش بازار ۲۳۰ هزار و ۴۰۵ میلیارد تومان رسید. اکنون نیز با توجه به کاهش قیمت این سهم، قیمت تایپکو در تاریخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱در محدوده قیمتی ۲۰٬۳۶۰ ریال با ارزش بازار ۲۰۶٬۶۵۴ میلیارد تومان در حال نوسان است.

- شرکت پتروشیمی فن آوران
- شرکت پتروشیمی خراسان
- شرکت پتروشیمی غدیر
- شرکت پتروشیمی آبادان
- شرکت پتروشیمی فارابی
- شرکت نفت ایرانول
- شرکت نفت پاسارگاد
- شرکت پرسی ایران گاز
- شرکت گروه صنعتی بارز
- شرکت سرمایه گذاری و توسعه صنایع لاستیک
- شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی PIIC
- شرکت پتروشیمی شیمی بافت
- شرکت دوده صنعتی پارس
- شرکت کربن ایران
- هلدینگ سلولزی تامین اجتماعی
- شرکت حریر خوزستان
- شرکت بازرسی فنی و کنترل خوردگی (تکین کو)
- شرکت مهندسی و نصب فیرمکو پارس
- شرکت صنایع کاغذسازی کاوه
- شرکت حفاری شمال
- پتروشیمی باختر
- شرکت پتروشیمی شازند (اراک)
- شرکت پتروشیمی مرجان
- شرکت پتروشیمی جم
- شرکت پتروشیمی مروارید
- شرکت پتروشیمی نوری (برزویه)
- شرکت نفت ستاره خلیج فارس
- شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
- شرکت پتروشیمی تبریز
- شرکت ایران یاسا و رابر
- شرکت پتروشیمی مارون
- شرکت پتروشیمی ایلام
- شرکت پتروشیمی خارک
- پایانه ها و مخازن پتروشیمی
- شرکت یزد تایر
- شرکت صنایع چوب وکاغذ مازندران
- شرکت کارتن ایران