
شهرزاد شمس: “پروین و فروغ از پیشگامان شعر و ادب پارسی در حوزه زنانه ایران هستند”
✍️ رضا_قاسمپورشنبه ۲۵ اسفند ۴۰۳ به همت خانم شهرزاد شمس(شاعر،نویسنده،مجری و ناشر پرکار ساوجبلاغی) مراسم نکوداشت اختر شعر و ادب پارسی و شاعر آب و آئینه “پروین اعتصامی” در چندار از بخش کوهسار ساوجبلاغ برگزار گردید.
در این مراسم اساتید شکرالهی، رسولی شربیانی و شهرزاد شمس به ایراد سخن پرداختند. همچنین علاوه بر اجرای آواز و موسیقی، شاعرانی از انجمن ادبی مهستان و انجمن ادبی تازه تاسیس کوهسار با خوانش آخرین سرودههای خود مورد تشویق حضار قرار گرفتند. علاوه بر شعرا و میهمانانی از کرج، فلاحپور رئیس شورای شهر نیز در جلسه حضور داشتند.
🔷پروین؛ مادرانهترین شاعر ایران
دکتر شکرالهی ضمن تشریح ابعاد شعری پروین اعتصامی وی را در کنار مهستی گنجوی،فروغ فرخزاد، سیمین بهبهانی و… یکی از ارکان شعر بانوان ایران تلقی کرده و پیشوند حکیم را لایق اندیشه و شعریت پروین اعتصامی بیان نمود. شکرالهی افزود:
پروین با اینکه تحمل مادری نداشت ولی مادرانهترین شاعر ادبیات فارسی است در زمانه خود از حقوق زنان بیشترین و بهترین دفاع را داشت و از نخستین کسانی است که به لطف پدرِ روشنبینش به دفاع از مطالبات زنان پرداخته و شعر و ادب پارسی را مادرانه با مهر جلا بخشید.

🔷پروین؛ شاعری بختیار است
در ادامه دکتر رسولی شربیانی نیز ضمن تشریح اوضاع و اصالت خانوادگی پروین افزود:پروین پدرش اصالتا آشتیانی و مادری آذربایجانی داشت لذا در فرهنگ ترکی پارسی رشد کرده اهل کتاب بود. در یک کلام پروین شاعر بختیاریست چونکه در عمر کوتاهش به یکی از ارکان ادب پارسی از منظر شعر زنانه مبدل گشت.
در ادامه رسولی شربیانی با تشریح سه موج فمینیست در جهان و ایران افزود:موج اول فمینیست در جهان ناظر به پذیرش شهروندی زنان بود موج دوم معطوف به تلاش برای پذیرش برابری زنان و مردان و نهایتا موج سوم فمینیستها در اندیشه القا برتری نژاد زنان بر مردان میباشد.
شربیانی با اشاره به برتری زنان در قوه تخیل و عواطف و احساسات افزود:زنان در کل صلحخواه و جزئینگر بوده و در اخلاق و ایمان جلوتر از مردان هستند.
🔷پروین؛ چراغ راه زنان شاعر پیشه
دکتر شهرزاد شمس نیز ضمن برشمردن قابلیتهای پروین افزود: از آن جایی که تاثیر اشعار بانو پروین اعتصامی بر هیچ کس پوشیده نیست و نفوذی که این بانوی ادیب و فرزانه بر ادبیات فارسی گذاشته است بیشک توانسته است افقهای جدیدی را برای بسیاری از شعرا خاصه بانوان، ترسیم کند. ظرافت و نگاه طناز زنانه با روحیهای آزادیخواه و اندیشهای باز و تربیت درست تعلیمی و رفتاری توسط پدر و اساتید به نام روزگار وقت همچون بهار و جنبشهای مشروطهخواهی و تاسی از آموزشی ممتاز در مدرسه ای بینظیر آن هم درست در زمانی که زن جایگاهی جز مطبخخانه نداشت توانست به راحتی با اشعاری نغز با روشی پندآموز و تربیتی به شیوه مناظره و داستانگون و روایتی که بر دل مخاطبان مینشیند به مقابله با نگاه جنسیتی و مردسالار بپردازد. البته جسارت و شهامت در شعرهای پروین و دیدگاه آزادی خواهانه وی آن هم زمانی که غرب سیر تحولی عمیق و گسترده را میپیمود و زنان کمکم جایگاه اجتماعی و سیاسی خود را با پا نهادن به عرصههای اجتماعی و کارهای اداری و شرکت در پارلمان های سیاسی پیدا میکردند، و روح زمان میطلبید که بیپروا بخواهد حقوق انسانی خود را مطالبه کند. کتاب ارزشمند وی تحت عنوان دیوان پروین توانسته جایگاهی ماندگار در بین شاهکارهای ادبی پیدا کند و از آن جایی که هر اثر فاخر ادبی ماندگار نخواهد شد مگر اینکه به سه عنصر زمان، مکان و دیدگاه فرهنگی زمانه خود وفادار باشد این کتاب نیز در نهایت استادی و زبردستی و پایبندی به اصول، قطعا جزو شاهکارهای ادبی محسوب میشود. به عنوان کسی که شخصا از این بانوی فرهیخته در زندگی، نگاه، ایدئولوژی و ….تاثیر فراوان گرفته است، با نگاهی متفاوت و فراتر به یک شاعر معمولی، توانستهام با منش، شخصیت و خط مشی وی آشنا و با توجه به شباهت ذائقه و روحیهام با ایشان سعی کردهام در جهت زندگی بهتر قدم بردارم. باشد که بتوانیم پیرو راستین این حکیم بانوی فرهیخته برای تربیت نسلی آگاه و دانشمند و بدون خرافه و تحریف فرهنگ با ارج نهادن به مفاخر ادبی و آگاهی دادن و علم افزایی به نسل جوان باشیم.