اجتماعی

امنیت غذایی چیست ،چرا آیین نامه تشکیل شورای عالی سلامت و امنیت غذایی تصویب شد

ایمنی غذایی یعنی اطمینان از اینکه غذایی که مردم جامعه استفاده می‌کنند به‌طور کامل سالم و فاقد هرگونه آلودگی باشد؛ این آلودگی می‌تواند شامل آلودگی میکروبی، انگلی یا شیمیایی باشد

طبق تعریف فائو، ۱۹۹۶امنیت غذایی یعنی وضعیتی که در آن همه مردم، در همه زمان‌ها ، دسترسی فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی، به غذای سالم ، مغذی و کافی داشته باشند که نیازهای تغذیه ای و ترجیحات غذایی آنها را برای یک زندگی فعال و سالم برآورده کند.»

ناامنی غذایی به عدم دسترسی کافی به غذای خوب، سالم و مناسب با توجه به فرهنگ آن جامعه  اشاره دارد.

ویژگی های امنیت غذایی:
مفهوم امنیت غذایی همچنین شامل وجود ویژگی های زیر است:
غذای کافی: اگر غذای کافی بر اساس نیاز های تغذیه ای فرد وجود داشته باشد.
غذای خوب: باید طعم، بافت و سایر صفات مطلوب را داشته باشد.
غذای سالم: باید مغذی بوده و دارای ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر، انرژی و تمام مواد مغذی دیگری باشدکه بدن ما به آن نیاز دارد،.
غذای همخوان با فرهنگ جامعه: دسترسی به غذای فرهنگی مناسب به این معنی است که مردم به غذاهایی دسترسی دارند که با آن آشنا هستند و  در فرهنگ غذایی آنها مورد قبول و قابل مصرف است.

ارکان امنیت غذایی:
اساساً چهار رکن / مؤلفه امنیت غذایی وجود دارد.:
فراهم بودن غذا:وجود مقدار کافی غذای مناسب که به عوامل زیر وابسته است: تولید داخلی، ظرفیت واردات، ذخایر مواد غذایی، کمک های غذایی.
دسترسی:دسترسی فیزیکی و اقتصادی به غذا که به قدرت خرید، درآمد جمعیت، زیرساخت های حمل و نقل و بازار بستگی دارد.
مصرف:دریافت رژیم غذایی به مقدار کافی و توانایی استفاده از مواد مغذی در بدن است.
عواملی که بر مصرف اثر می گذارند عبارتند از ایمنی مواد غذایی، بهداشت و شیوه‌های تولیدی که در تولید، برداشت و ذخیره‌سازی کشاورزی اولیه بکار می‌رود. فرآوری مواد غذایی؛ حمل و نقل، خرده فروشی،  عادات و رفتارهای غذایی خانوارها، کیفیت و تنوع رژیم غذایی: رفع نیازها از نظر انرژی، درشت مغذی ها و ریز مغذی ها.
ذائقه و دانش تغذیه ای خانواده ها در نحوه تخصیص بودجه برای تهیه بهترین نوع غذای در دسترس و چگونگی تقسیم غذا در خانواده است عامل مهمی در تامین امنیت غذایی جامعه است. امنیت غذایی زمانی تامین می شود که سرانه سبد غذایی خانواده به صورت صحیح انتخاب و تهیه شود، برای افراد خانواده کافی و به صورت صحیح طبخ شود تا عناصر و مواد غذایی سالم و صحیح به سلولها و اندامهای بدن برسد.
پابرجایی و ثبات:شامل ثبات در عرضه و دسترسی: عواملی مانند تغییرات آب و هوا، نوسانات قیمت، عوامل سیاسی، عوامل اقتصادی بر ثبات عرضه و دسترسی اثر می گذارند. 

بسمه تعالی

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

هیئت وزیران در جلسه مورخ ۳۰/۷/۱۳۸۵ بنا به پیشنهاد شماره ۱۹۰۹۳۲ مورخ ۹/۸/۱۳۸۴
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به استناد بند (الف) ماده (۸۴) قانون برنامه
چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب ۱۳۸۳ ـ آیین
نامه تشکیل شورای عالی سلامت و امنیت غذایی را به شرح زیر تصویب نمود:

آیین نامه تشکیل شورای عالی سلامت و امنیت غذایی

ماده ۱ – در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
الف – قانون: قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی
ایران ـ مصوب ۱۳۸۳ ـ
ب ـ شورای عالی: شورای عالی سلامت و امنیت غذایی
ماده ۲ – به منظور حفظ و ارتقای سلامت و بهبود کیفیت زندگی آحاد مردم، اتخاذ
تدابیر مناسب،‌ سیاستها و راهبردهای کلان در جهت رسیدن به این هدف و همچنین
نهادینه کردن مدیریت، سیاستگذاری، ارزشیابی و هماهنگی در قلمرو سلامت همگانی و
امنیت غذا وتغذیه، شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور برای گسترش هماهنگی و
همکاریهای بین بخشی در موارد یادشده تشکیل می شود و مصوبات آن پس از تأیید هیئت
وزیران لازم الاجرا می باشد.
ماده ۳ ـ اعضای شورای عالی عبارتند از :
۱ – رییس جمهور (رییس)
۲ – وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (دبیر)
۳ – رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
۴ – وزیر آموزش و پرورش
۵ – وزیر جهادکشاورزی
۶ – وزیر بازرگانی
۷ – وزیر صنایع و معادن
۸ – وزیر رفاه و تامین اجتماعی
۹ ـ وزیر کشور
۱۰ـ وزیر دادگستری
۱۱ـ وزیر نیرو
۱۲ ـ وزیر ذی ربط حسب مورد
۱۳ – رییس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
۱۴ – رییس سازمان حفاظت محیط زیست
۱۵ ـ رییس سازمان تربیت بدنی
۱۶ – رییس سازمان نظام پزشکی کشور
تبصره ۱ ـ دعوت از سایر افراد متخصص برای شرکت در جلسات شورا بدون حق رای توسط
دبیر شورای عالی مجاز است.
تبصره ۲ ـ از رؤسای کمیسیونهای بهداشت و آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی حسب
مورد برای شرکت در جلسات شورای عالی دعوت بعمل می آید.
۲ ـ در صورت عدم حضور رییس جمهور در جلسه شورای عالی ریاست جلسه با معاون اول رییس
جمهور خواهد بود.
ماده ۴ – وظایف شورای عالی عبارتند از :
۱ ـ ایجاد هماهنگی و سیاستگذاری در تمام موارد مرتبط به سلامت همگانی و امنیت
غذایی و تغذیه
۲ ـ بررسی پیشنهادها و برنامه های راهبردی ارایه شده در وزارت بهداشت، درمان و
آموزش پزشکی و سایر دستگاههای اجرایی ذی ربط درخصوص خدمات سلامتی و امنیت غذایی
۳ ـ بررسی آیین نامه های اجرایی در زمینه گسترش همکاریهای بین بخشی در امر سلامت،
امنیت غذایی و تغذیه
۴ ـ بررسی گزارش نظارت بر حسن اجرای سیاستهای اعلام شده و آیین نامه های مصوب و
ارایه گزارش سالانه
ماده ۵ – شورای عالی حداقل هر سه ماه یکبار تشکیل جلسه می دهد.
تبصره ۱ – درصورت نیاز، جلسات اضطراری با پیشنهاد دبیر و موافقت رییس شورای عالی
برگزار خواهد شد.
تبصره ۲ ـ جلسات شورای عالی با حضور رییس شورا (نایب رییس) و نصف به علاوه یک
اعضاء رسمیت می یابد.
تبصره ۳ ـ تصمیمات شورای عالی با رأی اکثریت اعضای حاضر اتخاذ می شود.
تبصره ۴ ـ شورای عالی دارای دبیرخانه ای است که محل استقرار آن در وزارت بهداشت،
درمان و آموزش پزشکی می باشد.
تبصره ۵ ـ مصوبات شورای عالی پس از تأیید هیئت وزیران به دستگاههای اجرایی ابلاغ و
از زمان ابلاغ برای کلیه دستگاههای دولتی لازم الاجرا می باشد.
ماده ۶ ـ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می تواند حسب مورد نسبت به ایجاد
کارگروههای تخصصی برای پشتیبانی امور شورای عالی اقدام نماید.

پرویز داودی
معاون اول رئیس جمهور

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا