اقتصادی

موج نو نیوز : آقای وزیر، به عمل کار برآید به سخندانی نیست

آقای همتی : مسعود پزشکیان، دولت را با ۸۸۷ هزار میلیارد تومان اصل و سود اوراق بدهی در نیمه اول مرداد ۱۴۰۳ تحویل گرفت

موجودی خزانه ۱۸ هزار میلیارد ( منبع وزیر اقتصاد )

۱. دلار ۵۸۷۰۰ تومان 
۲. حواله دلار ۴۴ هزار تومان
۳. سکه امامی ۴۱ میلیون و ۱۹۲ هزار تومان
۴. شاخص کل بورس دو میلیون و ۱۶۰ هزار واحد 
۵.تورم سالانه ۳۵.۵ درصد  
۶. کوییک اس ۴۱۶ میلیون
۷. میانگین مسکن تهران متری ۸۵ میلیون
۸. نان بربری ۳۰۰۰ تومان 
۹. کسری بودجه مشخص نیست
۱۰. بنزین ۳۰۰۰ تومان 
۱۱. قیمت نفت برنت ۸۱ دلار
۱۲. بلیط مترو ۴۲۶۴ تومان 
۱۳. مرغ کیلویی ۸۰ هزار تومان
۱۴. حداقل حقوق پایه کارگر ۷ میلیون و ۱۶۶ هزار تومان 
۱۵.  بالاترین بسته بلندمدت اینترنت ۴ ماهه ۱۵ گیگ ۸۳ هزار تومان
۱۶. بلیط اتوبوس تهران-مشهد ۴۰۰ هزار تومان 
۱۷. قطار ۵ ستاره تهران- مشهد ۹۹۵ هزار تومان
۱۸. شکر کیلویی ۴۵ هزار تومان
۱۹. روغن مایع ۹۰۰ میلی‌لیتر ۶۶ هزار تومان 
۲۰.  ۵۰۰ گرم چای خارجی ۲۵۰ هزار تومان 
۲۱. پوشک ۱۲ عددی سایز ۴، ۵۹۴۰۰ هزار تومان 
۲۲.  دلستر یک لیتری ۳۰ هزار تومان
۲۳.آب معدنی یک و نیم لیتری ۸۰۰۰ تومان 
۲۴. برنج ایرانی کیلویی ۱۰۰ هزار تومان
۲۵. بلیط پرواز تهران-رشت ۲ میلیون رتومان
۲۶. یارانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان
۲۷. هر کیلو گوشت قرمز ۶۵۰ هزار تومان
۲۸. بلیط سینما ۸۰ هزار تومان
۲۹. قطع برق صنایع به دلیل کسری 
۳۰. نقدینگی ۷۷۷۹ همت ( آمار بهمن ۱۴۰۲)
۳۱. کسری تجاری منفی ۱۵ میلیارد دلار ( بهمن ۱۴۰۲)…

بعد از گذشت تقریبا۷۵ روز قیمت دلار وسکه ۲۸ مهر ۱۴۰۳ : سکه ۵۳۲۰۰۰۰۰ تومان و قیمت دلار ۶۳۳۹۵ تومان دلارمبادله ای ۵۰,۲۴۲تومان

علی محمدی مدیر مسول :مروری بر انتقاد وپیشنهادات همتی :

همتی ۲۹ مهر ۱۴۰۲ خبر آن لاین :وقتی از توسعه صحبت می‌کنیم، صحبت این است که مردم باید در زندگی احساس خوشبختی کنند نه احساس اینکه فقط زنده‌اند.

 باید به دو نکته کلان اقتصادی توجه کرد؛ یکی رشد اقتصادی و دیگری تورم است.

رشد اقتصادی پیش‌نیاز توسعه است و بدون آن نه توسعه‌ای اتفاق می‌افتد و نه پایدار خواهد بود. رشد اقتصادی رشد طبیعی کشور است و تورم نشانه ثبات و بی‌ثباتی اقتصاد کشور است. اشتباه است که فکر کنیم با وجود تورم ۴۰ درصدی بتوانیم به یک رشد پایدار برسیم. لازمه رشد اقتصادی ثبات و فقدان نااطمینانی در کشور است و نمی‌توانیم با وجود بی‌ثباتی اقتصادی شاهد رشد پایدار اقتصادی باشیم. در پنج دهه گذشته نتوانستیم رشد اقتصادی پایداری داشته باشیم؛ چون رشد اقتصادی‌مان منابع محور بوده و نه بهره‌وری محور.

اگر بر مبنای نرخ ارز بازار مقایسه کنیم، توسعه کشور و رشد اقتصادی با دنیا بر اساس آخرین آمار که متعلق به سال ۲۰۲۲ است؛ «البته نرخ آزادی که محاسبه می‌شود، نرخ ۲۸۰۰۰ تومانی است و نرخ ۵۰۰۰۰ تومانی بازار نیست» رتبه ما در جهان ۴۱ است؛ یعنی رتبه رشد تولید ملی‌مان ۴۱ شده و عربستان ۱۷، ترکیه ۱۹، رژیم صهیونیستی ۲۸، امارات ۲۹ و مصر ۳۲ است و از این نظر در منطقه پنجم هستیم، در حالی که قرار بود دو سال دیگر اول شویم. وقتی بر مبنای برابری قدرت خرید محاسبه می‌کنیم، یعنی اقتصاد را براساس چیزی که برای مردم تمام می‌شود حساب می‌کنیم؛ مثلاً بنزین یک هزار و ۵۰۰ یا ۳ هزار تومان است یا روی برخی از کالاها سوبسید جدی داریم؛ ولی این هم به تدریج تعدیل می‌شود و ناچاریم تعدیل کنیم و به خاطر مشکلات دولت راهی وجود ندارد.

بر مبنای برابری قدرت خرید، رتبه ایران ۲۱ است و عربستان ۱۷، مصر ۱۸ و ترکیه ۱۱ است؛ یعنی برابری قدرت خرید که بهترین شاخصی که می‌توانیم خود را بالا بکشیم و بر مبنای آن رتبه‌مان در منطقه چهارم است و نشان می‌دهد که نتوانستیم به هدف‌مان برسیم و چیزهایی که تحت عنوان برنامه‌های توسعه نوشتیم و می‌نویسیم همه یک‌سری ایده‌آل‌هاست و ایده‌آل‌هایی مثل رشد ۸ درصد، رشد بهره‌وری ۴ونیم درصد، تورم تک‌رقمی و نقدینگی ۲۵ درصدی که در عمل تحقق پیدا نمی‌کند؛ زیرا رشد اقتصادی و استراتژی توسعه‌مان مشخص نیست و در هیچ یک از این برنامه‌ها استراتژی توسعه وجود ندارد.

ناترازی دولت، ناترازی بانک‌ها و ناترازی صندوق‌های بازنشستگی نتیجه بالا بودن خرج نسبت به دخل بوده و یعنی بی‌کفایتی در برخی بخش‌ها وجود دارد. وقتی بانک مرکزی استقلالی ندارد برای اینکه بتواند سیاست‌های پولی را در مقابل سیاست مالی اعمال کند، نمی‌تواند تورم را کنترل کند. رشد پایه پولی منتهی به مرداد ماه ۴۱ درصد بوده؛ یعنی ظرف یک سال گذشته ۲۸۰ هزار همت پول چاپ کردند؛ یعنی ماهی ۲۳ هزار میلیارد پول در کشور چاپ می‌شود و نمی‌توان تورم را کنترل کرد و رشد اقتصادی پایدار داشت. اگر حکمرانی اقتصادی را اصلاح نکنیم و به اینکه توسعه فقط رشد و پیشرفت نیست،

۲۷ فروردین ۱۴۰۳ تابناک :به گزارش «تابناک»، عبدالناصر همتی، رئیس سابق بانک مرکزی در واکنش به ادعای امروز رئیسی در کانال تلگرامی خود نوشت: جناب آقای رئیسی، آنچه که در بازار ارز و سکه و سایر دارایی ها می گذرد، برخلاف نظر شما، فعالین اقتصادی را خیلی هم نگران کرده است و شکی در تأثیر مستقیم منفی آن بر زندگی و معیشت مردم نیست. 

اینکه می فرمایید ۶۹ میلیارد دلار را با نرخ ۲۸،۵۰۰ و زیر ۴۰،۰۰۰ تومان تأمین کرده اید، نه تنها حُسن نیست، بلکه نتیجه اش توزیع صدها هزار میلیارد تومان رانت است، بدون کوچکترین تأثیری در نرخ بازار!

۲۵ اسفند ۱۴۰۲ اکو ایران :۵ پیشنهاد همتی به رئیسی برای اصلاح اقتصادی

عبدالناصر همتی رئیس سابق بانک مرکزی در کانال شخصی خود در تلگرام خطاب به رئیسی ۵ پیشنهاد برای اصلاح وضع موجود اقتصادی کشور داد.

عبدالناصر همتی رئیس سابق بانک مرکزی در کانال تلگرام خود خطاب به ابراهیم رئیسی رئیس دولت سیزدهم اظهارات اخیر او در دیدار با مدیران رسانه‌ها را به نقد کشید.

دولتی که با شعار «ما می توانیم» به میدان آمد و وعده های سنگین و مهمی در خصوص قطع ارتباط تحریم با سفره مردم ، تک رقمی کردن تورم ، تقویت ارزش پول ملی ، ساخت سالانه یک میلیون مسکن و ازبین بردن فقر … به مردم داد، هر انتقادی از بی برنامه گی و ناتوانی دولت را به راهبرد دشمن منتسب کند.

او افزود: با اقدامی به نام جراحی اقتصادی و جلوگیری از رانت ارز ترجیحی، تورم سه رقمی برای مایحتاج روزمره مردم از گوشت و مرغ و لبنیات … ایجاد کردید و مجدداً همان ارزترجیحی در یک سطح بالاتر ۲۸۵۰۰ تومانی و با اختلاف رانتی بیش از ۵۰ درصدی با نرخ ارز بازار برقرار کردید.

همتی در ادامه پرسید: آیا “توانستن” این بود؟  او گفت: گفتین تحریم و برجام را یک دولت مقتدر می تواند حل بکند. نتیجه چی شد؟ دلار ۶۰ هزار تومانی و کاهش  ۱۴۰ درصدی ارزش پول ملی، افزایش بیش از سه برابری قیمت سکه طلا،فروش ربع سکه بانک مرکزی با قیمتی بیشتر از ارزش تمام سکه در ابتدای دولت سیزدهم،  تداوم تورم بالای ۴۰ درصدی و رشد سرسام آور قیمت مسکن و اجاره …

سقوط قدرت خرید مردم با داشتن رتبه اول جمع منابع نفت وگاز جهان ، رفتن بیش از ۳۰ درصد مردم به زیر خط فقر ،فاصله گرفتن بسیار زیاد از رقبای منطقه ای از نظر تولید ناخالص داخلی و قدرت اقتصادی، بدتر شدن رتبه فساد و محیط کسب وکار …کدام یک نشانگر تلاش دولت برای شکل دادن ایران قوی است؟

اقدام و عمل دولت ها در نتیجه شاخص های کلان آنها مشخص می شود نه در گفته ها و ادعاها ، یعنی رشد بالای اقتصاد (شما قول رشد ۸ درصد داده بودید و رشد فعلی ۴/۵ درصد هم معلوم نیست پایدار باشد،چراکه ناشی از صادرات نفت در کنار رشد منفی دو بخش اصلی اقتصاد یعنی صنعت و معدن و کشاورزی در دو فصل گذشته بود ) تورم پایین ، تقویت تراز مثبت تجاری غیر نفتی ، تقویت ارزش پول ملی، توزیع عادلانه درآمد و کاهش فقر و افزایش رفاه مردم و سرمایه اجتماعی  …شاخص های سنجش موفقیت دولتها هستند .

او ادامه داد: بدتر شدن تراز انرژی کشور، ناترازی بیشتر صندوقهای بازنشستگی و بیمه ای ناترازی شدید و روز افزون بانکها،کسری مداوم بودجه دولت، چاپ مداوم پول پر قدرت در کنار تصمیمات روزمره در سیاستهای پولی و مالی نشانه های مهمی از بی برنامه گی و ضعف عملکرد دولت است. البته اقدامات خوبی در خصوص پروژه ها و سطح خرد اقتصاد کشور در حال انجام است که قابل تقدیر است ولی هیچکدام مؤید موفقیت و پیشرفت در سطح کلان کشور که موجب شکل دادن ایران قوی باشد نیستند !

همتی در ادامه چند پیشنهاد که به گفته خودش مهم بود را به رئیسی داد. پیشنهاد اول این بود که برای رفع جدی تحریم ها روشی متفاوت از آنچه انجام دادید را پیش بگیرید.

دومین پیشنهاد در مورد کنار گذاشتن مسئولین غیر متخصص،بی تجربه و غیر حرفه ای در بخشهای مهم خصوصا بخش اقتصاد بود.

همتی ادامه داد: پیشنهاد سوم، هزینه های دولت در قالب بودجه و غیر بودجه ای به شدت کنترل شود و پیشنهاد چهارم تاکید بر حذف قیمت گذاریهای دستوری و غیر واقعی بود. او افزود: با جلوگیری از سیاستهای کاهنده ارزش سهام ، امید را به بورس برگردانید.

او گفت: تغییر ارزش پول ملی به علت تورم را بپذیرید و ارز چند نرخی که موجب رانت میشود را متوقف کنید  

همتی افزود: تداوم ایجاد ناترازی در بانکها از سوی دولت را متوقف و با یک برنامه پایدار ناترازی انها سریعا چاره جویی شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا