اجتماعی

شفافیت مؤثرترین ابزار پیشگیری از فساد و تقویت نظارت همگانی است

محب‌علی سیستانی، مدیر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان شیلات ایران، جشنواره شفافیت را رویدادی «فوق‌العاده ارزشمند» توصیف کرد و گفت این جشنواره از جنبه‌های مختلف اهمیت ویژه‌ای دارد.

به گزارش دبیرخانه جشنواره ارتقای شفافیت و رفع موقعیت‌های تعارض منافع، وی در توضیح چرایی اهمیت شفافیت اظهار کرد: دانستن حق مردم است. مردم ولی‌نعمت ما هستند و باید بدانند چه خدماتی دریافت می‌کنند، این خدمات بر اساس چه ضوابطی ارائه می‌شود و دستگاه‌ها چگونه عمل می‌کنند.

سیستانی با اشاره به اینکه شفافیت یک تکلیف قانونی است، افزود: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، دستگاه‌ها را موظف می‌کند تمام داده‌ها و اطلاعات مجاز را در اختیار مردم قرار دهند. این قانون زیربنای عملکرد شفاف دستگاه‌هاست.

مدیر بازرسی سازمان شیلات ایران، شفافیت را مؤثرترین عامل در مبارزه با فساد دانست و گفت: تجربه نشان داده هر جا اتاق شیشه‌ای و درِ باز بوده، فساد کاهش پیدا کرده است. شفافیت یک نظارت پیشینی و پیشگیرانه است، در حالی که نظارت‌های ما عمدتاً پسینی بوده‌اند و پس از وقوع تخلف ورود می‌کردند.

به گفته او، رویکرد سازمان بازرسی کل کشور به سمت اقدامات پیشگیرانه حرکت کرده و جشنواره شفافیت بخشی از این رویکرد محسوب می‌شود.

سیستانی اقدام سازمان بازرسی در طراحی جشنواره را ابتکاری و خلاقانه دانست و بیان کرد: این جشنواره باعث شد شفافیت ساختارمند و ضابطه‌مند شود. مردم اکنون می‌دانند برای دریافت اطلاعات هر دستگاه، از جمله سازمان شیلات، به کدام درگاه مراجعه کنند. این سامانه شفافیت که اکنون نظم یافته است، دسترسی مردم به قوانین، مقررات، گزارش‌ها، داده‌ها و اطلاعات مالی و اموال را بسیار آسان کرده است.

وی اثربخشی این جشنواره را «بسیار بالا» توصیف کرد و گفت: هرجا مردم بر عملکرد ما نظارت کرده‌اند، نتیجه بهتری گرفته‌ایم. شفافیت باعث می‌شود مردم نقص‌ها را به ما اعلام کنند و دستگاه‌ها بتوانند آنها را اصلاح کنند. این نظارت همگانی سرمایه‌ای بزرگ برای کشور است.

سیستانی همچنین به تقویت تعاملات بین‌دستگاهی اشاره کرد و افزود: وقتی دستگاه‌ها در جریان اجرای شفافیت تجربه‌های یکدیگر را مشاهده کردند، الگوهای خوب بین آنها به اشتراک گذاشته شد و این خود یک مزیت بزرگ دیگر است.

وی در پایان توصیه کرد: پیشنهاد من این است که در دوره‌های آینده، الگوها و تجربیات موفق دستگاه‌های مختلف به دیگر سازمان‌ها منتقل شود. اگر تصور کنیم کارمان کامل است، این خود یک خطاست. باید این اقدام ارزشمند را گسترش دهیم و تجربه‌ها را به‌اشتراک بگذاریم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا